Gordina blijft thuis

Van Goghs Gordina

Voor altijd terug in Brabant!

Fantastisch nieuws: Van Goghs Gordina blijft thuis! Dankzij ruim 3.000 donateurs blijft dit topstuk voor altijd stralen in Brabant. Dankjewel aan iedereen die heeft bijgedragen. We hebben dit samen voor elkaar gekregen en hebben zo een stukje geschiedenis bewaard voor de toekomst. Kom jij Gordina binnenkort bewonderen? Haar blik geeft een prachtig kijkje in de geschiedenis van Brabant, vol noeste arbeid en doorzettingsvermogen. 

De grootste aankoop ooit

Van Goghs Gordina blijft in Brabant. Dankzij de steun van fondsen, particulieren en het bedrijfsleven is het ons gelukt om dit meesterwerk voor € 8,6 miljoen aan te kopen van een Engelse verzamelaar. Het schilderij is de grootste aankoop ooit voor Het Noordbrabants Museum. Gordina wordt het stralende middelpunt van onze Van Goghcollectie die in 2026 een eigen vleugel krijgt. Voor het zover is, gaat ze eerst op tournee door Brabant. Een prachtig stukje geschiedenis blijft zo voor iedereen toegankelijk!

Met dank aan het Museaal Aankoopfonds, het Mondriaan Fonds, Stichting Ambacht en Cultuur, de Vereniging Rembrandt, de VriendenLoterij, particuliere en zakelijke donateurs, verschillende publieke en private fondsen, nalatenschappen, Provincie Noord-Brabant en verschillende Brabantse gemeenten.

"We zijn alle mensen en organisaties die hebben bijgedragen intens dankbaar. Met elkaar schrijven we vandaag kunstgeschiedenis: Gordina van Van Gogh is weer thuis tot in de eeuwigheid!"

— Jacqueline Grandjean, directeur van Het Noordbrabants Museum
Foto Puck Baars
Foto Jan-Kees Steenman

Over het schilderij

Vincent van Gogh maakte Kop van een vrouw in maart-april 1885. Hij oefende met het schilderen om uiteindelijk een ingewikkelde compositie zoals De aardappeleters te kunnen maken. Dat werk wordt gezien als het absolute hoogtepunt van Van Goghs Brabantse periode, voor hij naar Parijs vertrok.

Helewise Berger, conservator 19de- en 20ste-eeuwse kunst: "Hoewel Van Gogh in aardetonen schilderde, zijn er veel kleuren te ontdekken. Dat maakt het schilderij uitzonderlijk en aantrekkelijk: een sleutelstuk in zijn oeuvre en daarmee in de collectie van Het Noordbrabants Museum."

Gouden Aardappeleters: bedankt!

Alle donateurs die € 100 of meer hebben gedoneerd, zijn officieel benoemd tot Gouden Aardappeleters. Als dank voor hun steun vermelden we hun naam op onze website. 

"Ik ben zeer verheugd dat zo veel particulieren een bijdrage hebben geleverd aan de aankoop van dit schilderij. Dat toont aan dat er breed draagvlak is voor deze aankoop. Mede door een aanzienlijke bijdrage vanuit het ministerie van OCW blijft het schilderij voor iedereen te zien. Dat is belangrijk voor Nederland, voor Brabant en voor de rijke historie die het met zich meebrengt."

— Minister Bruins, OCW

Wie is Van Goghs Gordina?

Gordina de Groot, beter bekend als Sien, was een boerendochter uit Nuenen. Zij is een van de vijf mensen aan de tafel op het wereldberoemde meesterwerk De aardappeleters. Gordina stond vaak model voor Van Gogh. Ze hadden een nauwe band. Toen zij als ongetrouwde vrouw zwanger bleek, werd Van Gogh zelfs onterecht als toekomstig vader gezien. Van alle mensen die model voor hem stonden, weten we van slechts één met zekerheid de naam: Gordina de Groot. 

De sterke relatie met het meesterwerk uit zijn Brabantse tijd maakt het voor het museum een belangrijk schilderij. Van Gogh wist de uitdrukking van Gordina goed en op intieme wijze te vangen. Haar zorgelijke blik verraadt het zware arbeidersleven. Van Gogh legde Gordina met een doeltreffende hand in afwisselende brede en fijne penseelstreken vast. Gordina vormt dan ook het gezicht van Brabantse boerenleven en Van Goghs Nuenense periode. 

Vincent van Gogh, Kop van een vrouw (Gordina de Groot), maart-april 1885, olieverf op doek op paneel, 41 x 32,5 cm. Foto Peter Cox. Het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch. Verworven met steun van het Museaal Aankoopfonds, Mondriaan Fonds, Stichting Ambacht en Cultuur, Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar H.E.J. Mirandolle Fonds, haar Jheronimus Fonds en een bijzondere schenking van de Debman Stichting), VriendenLoterij, Vrienden van Het Noordbrabants Museum

Ontdek meer