Persbericht

Gelukt! Het Noordbrabants Museum verwerft Van Goghs Gordina

16 oktober 2024

Groot nieuws vanuit Het Noordbrabants Museum: het inmiddels beroemde schilderij Kop van een vrouw (Gordina de Groot) uit 1885 van Vincent van Gogh blijft in Brabant. Dankzij steun van fondsen, meer dan 3000 particulieren en het bedrijfsleven, is een flinke ambitie werkelijkheid geworden. Voor 8,6 miljoen euro is het schilderij gekocht van een Engelse verzamelaar en blijft het in Brabant te zien. Het portret wordt het gezicht van de Van Goghcollectie van het museum dat in 2026 de huidige Van Goghzaal uitbreidt tot een Van Goghvleugel. In dat jaar gaat het schilderij op tournee door de provincie. Het schilderij ontstond in opmaat naar Van Goghs meesterwerk De aardappeleters, waarop Gordina ook te zien is.

Minister Bruins, OCW: "Ik ben zeer verheugd dat zo veel particulieren een bijdrage hebben geleverd aan de aankoop van dit schilderij. Dat toont aan dat er breed draagvlak is voor deze aankoop. Mede door een aanzienlijke bijdrage vanuit het ministerie van OCW blijft het schilderij voor iedereen te zien. Dat is belangrijk voor Nederland, voor Brabant en voor de rijke historie die het met zich meebrengt."

Vincent van Gogh, Kop van een vrouw (Gordina de Groot), maart-april 1885, olieverf op doek op paneel, 41 x 32,5 cm. Foto Peter Cox. Het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch. Verworven met steun van het Museaal Aankoopfonds, Mondriaan Fonds, Stichting Ambacht en Cultuur, Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar H.E.J. Mirandolle Fonds, haar Fonds van de Utrecht & Gooi Cirkel, haar Jheronimus Fonds en een bijzondere schenking van de Debman Stichting), VriendenLoterij, Vrienden van Het Noordbrabants Museum

Onmiddellijk veroverde de 'Brabantse Mona Lisa' de harten van de mensen uit Brabant en ver daarbuiten. 8,6 miljoen euro is een fors bedrag. In mei was daar circa 75% van binnen en werd de oproep: 2,6 miljoen euro - één euro door iedere Brabander, want er wonen in totaal 2,6 miljoen mensen in de provincie. Dit bedrag kwam in een periode van vijf maanden bij elkaar dankzij donaties van meer dan 3000 particulieren, bedrijven en stichtingen uit Brabant. Het totaalbedrag is daarmee uiteindelijk bij elkaar gebracht door steun van het Museaal Aankoopfonds, het Mondriaan Fonds, Stichting Ambacht en Cultuur, de Vereniging Rembrandt, de VriendenLoterij, particuliere en zakelijke donateurs, verschillende publieke en private fondsen en nalatenschappen en het museum zelf. Ook werd de inzamelingsactie actief ondersteund door de Provincie Noord-Brabant en verschillende Brabantse gemeenten.

Geert-Jan Janse, directeur van de Vereniging Rembrandt, onderschrijft het bijzondere karakter van de inzamelingsactie: “Deze verwerving toont aan dat dit soort grote aankopen niet voorbehouden is aan de Randstad.” 

Foto Puck Baars
Foto Jan-Kees Steenman

Stralende toekomst

Van Goghs Gordina is de grootste aankoop ooit voor Het Noordbrabants Museum. Jacqueline Grandjean, directeur bestuurder van het museum:

"We zijn alle mensen en organisaties die hebben bijgedragen intens dankbaar. Met elkaar schrijven we vandaag kunstgeschiedenis: Gordina van Van Gogh is weer thuis tot in de eeuwigheid!"

— Jacqueline Grandjean, directeur bestuurder Het Noordbrabants Museum

Wie de oorsprong van Van Gogh wil zien en begrijpen, moet in Het Noordbrabants Museum zijn. Gordina is hét gezicht van de Brabantse periode van Van Gogh. Helewise Berger, conservator: "Dit topstuk in zijn vroege oeuvre is een schitterende versterking van de Brabantse Van Goghcollectie." 140 jaar geleden schilderde Van Gogh zijn beroemde meesterstuk De aardappeleters, met Gordina als een centraal figuur. Het museum toont nu twaalf schilderijen van Van Gogh uit zijn vroege tijd. In 2025 wordt van 26 juli tot en met 23 november met de tentoonstelling De aardappel uitgebreid stilgestaan bij de aardappeleters en de Nuenense periode van Van Gogh.