Magazine

Koop een ticket voor een ander: door de ogen van Quiet Den Bosch

Door Nandi Smits — 02 mei 2024

De oprichting van Quiet begon met de uitgifte van de ‘Quiet 500’, een tijdschrift met een knipoog naar de Quote 500. Normaal gesproken worden de rijkste Nederlanders hierin geportretteerd, maar nu kreeg juist stille armoede een gezicht. Sinds 2017 maakt Quiet Den Bosch lawaai tegen stille armoede, door de members van de community een stapje verder te helpen. De community draagt bij aan onderlinge ontmoetingen, de members zijn trots om erbij te horen. Quiet members krijgen om beurten iets aangeboden wat ze normaal niet kunnen betalen. Van een etentje, tot aan een knipbeurt. Óf een museumkaartje van Het Noordbrabants Museum.

Hoe zijn jullie bij de community van Quiet Den Bosch gekomen?

Sandra: "Elke vrijdagochtend zitten we hier met z'n allen en eigenlijk hebben we allemaal hetzelfde 'probleem', we leven van het sociaal minimum. Hoe je daarin terecht bent gekomen, dat is voor iedereen een ander verhaal. Ik kwam terecht in een medische cirkel, waar fibromyalgie uit kwam. Dit is geen erkende ziekte bij het UWV, waardoor ik wist dat ik op het sociaal minimum uit zou komen."

Harry: "Had je maar een arm gebroken, dat is tastbaar en zichtbaar voor anderen. Het hele scala aan psychiatrische ziektebeelden is vaak onbekend bij mensen, dat neem ik ze ook niet kwalijk. Soms is het moeilijk, maar je moet gewoon dingen blijven ondernemen en zo min mogelijk in de slachtoffer rol gaan zitten. Ik doe dingen, Sandra doet dingen. Gewoon doorgaan."

Foto Quiet Den Bosch
Foto Quiet Den Bosch

Wat betekent Quiet voor jullie?

Harry: "Etentjes, bioscoopbezoeken, theater, Het Noordbrabants museum, dat zijn allemaal pluspunten voor ons."

Sandra: "Je kunt nog steeds een heel leuk leven hebben, maar luxe dingen, zoals een avondje uiteten, dat kan niet meer. Van Quiet uit geregeld krijg je verschillende dingen, dat is écht fantastisch. Op een gegeven moment hebben we het ook zo gecreëerd, dat ik een ander meeneem van Quiet als ik twee kaartjes heb. Dan neem ik bijvoorbeeld Harry mee. Dat doe je omdat je het elkaar gunt."

Wat betekent kunst en cultuur voor jullie?

Harry: "Ik probeer zelf een keer per seizoen naar het theater te gaan. Daar moet ik voor sparen, maar een keer per jaar gun ik mezelf dat. Ik weet alleen niet hoe ik mezelf over 3 kwart jaar ga voelen." Sandra vult aan: "Dat is inderdaad lastig. In de winter kan ik ook vaak niet afspreken omdat het lichamelijk gewoon niet gaat. Na een activiteit ben ik vaak kapot, maar ik blijf wensen houden om bepaalde dingen te blijven doen."

Harry: "Die wensen moet je ook houden. Dat is goed. In je hoofd en in je hart. Het is niet alleen een ticket zelf, maar ook of het fysiek lukt en haalbaar is. Je hebt er daarna misschien last van, maar dan kun je toch zeggen: 'we hebben het toch maar weer gedaan!'."

Zijn jullie bekend met Het Noordbrabants Museum?

Harry geeft aan al eens eerder vrijkaarten te hebben ontvangen voor Het Noordbrabants Museum, ze gaan dan met hun Vriendengroep van Quiet. "Sommige dingen kunnen wij ons gewoon niet veroorloven. Een museumbezoek is in die zin ook een luxe. We zijn toen naar de tentoonstelling van Brueghel geweest, daarvan waren we onder de indruk hè, Sandra? Dan loop je geïmponeerd rond door de mooie schilderijen. Dat dat toch kan én mag." Zo geeft Harry ook aan: "Ik ging tijdens mijn bezoek naar bepaalde details kijken, als je een tentoonstelling hebt, dan hebben zelfs de muren een bepaald soort verf. Echt overal is over nagedacht."

Sandra: "Dat je even met elkaar weg bent, iets met elkaar kan ondernemen. Dat is eigenlijk gewoon het leukste aan zo'n museumbezoek."

Hoe kijken jullie aan tegen het initiatief koop een ticket voor een ander?

Harry: "Heel dankbaar en fijn. Als mensen dat echt voor ons over zouden hebben. Dan geven ze ons ook de kans op een dagje uit, buiten onze normale beleveniswereld."

Sandra voegt hieraan toe: "Ja, echt super! Je bezorgt ons een onbezorgd moment. Bij zo’n ticket die je krijgt dan sta je ook 'gewoon' bij personen in de rij, net zoals ik vroeger fluitend in de rij zou staan om een kaartje te betalen."

Ontdek meer